8 жовтня 2018 р.

Бесіда з батьками та довідка ЛКК: у Черкасах нещеплені діти зможуть ходити до садочків та шкіл.

Kids Space

На початку вересня 2018 р. Міністерство охорони здоров´я та Міністерство освіти та науки України надіслали спільного листа головам усіх   облдержадміністрацій. У листі  було поставлено ультиматум щодо відвідування нещепленими дітьми закладів освіти. Діти мали або зробити щеплення, або вони не будуть допущені у садочки та школи. Заходи щодо вакцинації  просять у листі  взяти  під особистий контроль очільників областей.
Спільний лист двох міністерств спричинив неабияку дискусію  у колах батьків. Одні апелюють до конституційноо права своїх дітей на освіту (нещеплені), інші говорять про загрозу для своїх вакцинованих дітей захворіти від нещеплених. Насправді ця дискусія триває з тих пір, як в Україні почали фіксувати смертельні випадки від  індійської вакцини, і батьки почали масово відмовлятися від щеплень. Підігріває рішення відмовитися від щеплень і той факт, що батьки:
1.   Не отримують кваліфікованої  консультації щодо вакцинації як профілактики інфекційних хвороб. Тому рішення робити чи не робити щеплення  приймають інтуїтивно, на основі власних спостережень.
2. Не отримують об´єктивної інформації щодо поствакинальних ускладнень. А це вже питання відповідальності та захищеності.
Окрім дискусії серед батьків, існує невідповідність норм законодавста у сфері освіти та охорони здоров´я. Так Закон України "Про освіту" (ст.3) гарантує кожному право на освіту. У той час, як Закон України "Про захист населення від інфекційних хвороб" (ст.15) не дозволяє нещепленим дітям відвідувати дитячі заклади.
І все ж, для невакцинованих дітей була можливість потрапити у дитячі садочки. Наказ МОЗ №434 від 29.11.2002 "Про удосконаленя амбулаторно-поліклінічної допомоги дітям в Україні" затверджує ряд Примірних положень про поліклінічну діяльність. Серед них -  Примірне положення "Про підготовку дітей на педіатричній дільниці до відвідування дошкільного та шкільного загальноосвітнього навчального закладу". Так, згідно р.1, п.6 цього положення питання відвідування дошкільного навчального закладу дітьми, батьки яких відмовляються від щеплень вирішується лікарсько-консультативною комісією.
Але тепер це положення не є підставою для зарахування нещепленої дитини в садок. Окрім того, немає вже ЛКК, яка б давала висновки про стан здоров´я нещепленої дитини, якщо в неї немає протипоказань.
Це пов´язано з реформою медицини, яка в деяких обласних центрах іде так швидко, що зміни не встигають закріплювати законодавчими актами.
У Черкасах міські дитячі поліклініки втратили свій юридичний статус. З квітня 2018 р.  вони стали  структурними підрозділами Центрів первинної медико-санітарної допомоги. Тепер не "дитяча поліклініка", а "педіатрична амбулаторія". Тому питання про відвідування нещепленими дітьми дошкільних навчальних закладів не може бути врегульоване Положенням, яке затверджує Наказ МОЗ №434. Бо у ньому мова іде саме про поліклінічну діяльність.
Яким же чином має бути забезпечене конституційне право на освіту дітям, які не отримали вакцинацію?
У Черкасах 19 вересня 2018р.  у приміщенні міськради це питання обговорювали на зустрічі батьків та  очільників департаменту охорони здоров´я Стадника, О. М. та департаменту освіти Воронова С. П.
Батьки жалілися, що вже два місяці без результатів оббивають пороги департаментів,  чиновники ж казали, що закони пишуть не вони, і на місцях проблему не вирішити.
Але, схоже, у цьому питанні поставили крапку.

Управління охорони здоров´я черкаської ОДА видало Наказ №976 від 25.09.18 "Про оформлення дітей до закладів дошкільної освіти і загальноосвітніх навчальних закладів". На виконання цього наказу Департамент охорони здоров´я та медичних послуг ЧМР видав Наказ № 170 від 02.10.2018. У ньому прописано алгоритм дій  зарахування до садочків та шкіл,  якщо батьки відмовляються від щеплень.
Відтепер, у разі відмови батьків або їх законних предстаників від проведення профщеплень дитині:
1. Педіатр  (сімейний лікар) а) проведе з ними  повторну бесіду, б) видасть дитині направлення  до лікаря-імунолога у дитячу міську лікарню;
2. Імунолог  а) знову проведе бесіду з батьками, б) направить дитину на ЛКК у міську дитячу лікарню;
3. На засіданні ЛКК  а)у батьків візьмуть письмову відмову від щеплень, б) видадуть довідку про відсутність протипоказань у дитини до відвідування ДНЗ.
4. Керівники центрів первинної медико-санітарної допомоги забезпечать видачу довідок для оформлення дитини до ДНЗ чи ЗНЗ. 

Kids Space / Адміністратор

...

0 коментарі :

Дописати коментар