5 червня 2017 р.

Тематичне село: мандруємо Черкащиною.

Kids Space
  На Черкащині вже три роки розвивають концепцію "Тематичного села". Ініціативу реалізовують у рамках двох польсько-українських проектів “Сприяння сільському мікропідприємництву в Україні” та “Сільське мікропідприємництво в Україні. Пошук нових фінансових джерел”. 14 сіл області пропонують пізнавальний, активний відпочинок для приїжджих мешканців міст. Чудова можливість для подорожі з дітьми!
Просвітницько-розважальний комплекс «Зерноленд» (с.Івківці)
С.Івківці. Вид на Семидубову гору. Фото О.Рачек
Мальовничі Івківці розкинулися на посіченій глибокими ярами місцевості, на порубіжжі з Диким степом, на заплавах колишнього Дніпра - Тясмину.
Із селом тісно пов’язані такі історичні постаті як Богдан Хмельницький, Лаврін Капуста, Максим Залізняк.
Але нині туристів найбільше вабить просвітницько - розважальний етнографічний комплекс «Зерноленд».
Програма розпочинається біля столітнього вітряка. Відвідувачі заходять всередину, знайомляться із принципами його роботи та історією млинарства. Потім переїздять безпосередньо до комплексу «Зерноленд». Там маршрут проходить у формі квеста і пролягає глибокими ярами аж до вершини Семидубової гори. Повернувшись з гори, туристи потрапляють до етнографічного музею з унікальними експонатами, де знайомляться із предметами побуту минулих століть. У музеї виокремлено ряд тем: млинарство, столярство, бондарство, гончарство, ткацтво, ковальство, чоботарство. Потім обід - козацький куліш та власноруч випечені коржі. Пообіді - майстер-класи із молотіння снопів, помолу зерна жорнами, ткацтва, з виготовлення паперу, ляльки-мотанки, стрільби з луків та арбалетів і, звичайно ж, традиційні українські ігри. Також, на території комплексу розміщено різноманітні розвиваючі ігри, що потребують командної роботи і сприяють розвитку просторової уяви та координації роботи півкуль головного мозку.
Eкскурсія дозволяє глибше пізнати живе українське село у ретроспективі кількох століть.
Чарівна ниточка (с. Пугачівка)
Фото зі збірки "Українське тематичне село запрошує"
У селі Пугачівка на Уманщині відвідувачам  атракції «Чарівна ниточка» відкриють секрети давнього ремесла  – ниткопрядіння з різних видів сировини.   
У садибі майстрині пані Валентини живуть  кролики і кізоньки, пух та вовна з яких перетворюються на теплі рукавички та шалики. А на городі росте льон.   Тоненькі стебельця цієї рослини перетворюються на нитку, а потім і на тканину. Разом із «Чарівною ниточкою» гості помандрують у минуле Пугачівки, та  візьмуть участь у цікавому квесті, відвідають унікальну пам’ятку національного значення -  дивом збережену Свято-Троїцьку церкву – де кожна ікона прикрашена вишиваним рушником зі своєю історією. Пугачівка радо запрошує наймолодших гостей і дорослих, яким неодмінно припадуть до душі  як сільська гостинність, так і чудові краєвиди, що відкриваються з сільської околиці. Є тут і річка, і озеро. На березі  вам приготують смачну рибну юшку і радо запросять покататися на човні.
Пізнавально-розважальні пригоди «Веселкове щастя!» (с. Леськи)
Фото з Facebook
До пізнавально-розважальних пригод у с. Леськи запрошують організовані групи дітей шкільного віку, студентів, дорослих: школярів та супроводжуючих (педагогів чи вихователів) або батьків з дітьми. Протягом трьох годин відвідувачі братимуть участь у пригодах, які супроводжують пошук секретів щастя й створення веселкового намиста для коханої дружини Леся. Лесь знає не лише секрети щастя, а й секрети приготування неповторного Леськівського куліша. В обмін на намисто й знайдені секрети Лесь почастує учасників пригод цією знаменитою стравою. Учасників чекає також туристична смуга перешкод, арттерапія, створення мнемонічних фраз, пізнання секретів техніки канзаші, кольоротерапія. А випікання коржів на вогні – це ж справжня творчість, що має свої таємниці, які можна дізнатися тільки в Леськах. 
Соло вуличних музик (с. Охматів)
 Фото зі збірки "Українське тематичне село запрошує"
Потрапити до древнього села Охматів можна, прямуючи  Великим (Чумацьким) шляхом з Умані на Київщину, де річка Бурти впадає в  Гірський Тікич.
Атракція «Соло вуличних музик» дає можливість відкрити для себе скарбницю народної пісенної творчості Порфирія Демуцького. Тут пропонують  послухати пісню та полюбити її, як це роблять учасники селянського хору. Ви можете стати акторами і зняти сюжет про свої пригоди в Охматові, віддавши таким чином шану кінооператору та співавтору шедеврів Олександра Довженка Данилові Порфировичу Демуцькому. До розваг запрошують організовані групи дітей шкільного та юнацького віку, дорослі або групи батьків з дітьми. Група може налічувати від 15 осіб. Протягом трьох – чотирьох годин туристи матимуть можливість випробовувати себе в акторській майстерності та співі, в розігруванні різноманітних сценок, які фільмуються на камеру. А в кінці пригод всі разом зможуть подивитися кіно власного виробництва в історичному приміщенні колишньої церковно-парафіяльної двокласної школи.   
На воді, з водою і з води (с. Сорокотяга)
Змагання у с.Сорокотяга. Фото з Facebook.
Сорокотяга – село в самому центрі Жашківського району. Його околиці пронизані річками та джерелами.  Кажуть, що колись тут був один з найголовніших відрізків шляху «із варяг у греки», але  річки несподівано обміліли після давнього землетрусу. Природа змінилася, та мешканці  повернули річкам глибину, створивши греблі та стали вправними риболовами, хліборобами і майстрами.
У Сорокотязі  можна позмагатися у силі та спритності, знайти скарби чотирьох стихій,
розгадати ребуси володаря лісу, здолати водні перешкоди та пройти складні лабіринти. А також провести цікаві досліди з водою, які на шкільних уроках не покажуть. Тут реально навчитися натягати лука та вправно веслувати, тримати рівновагу і відчувати руку друга. І на завершення – посмакувати юшкою та іншими стравами із найсмачнішої риби на Україні.
А ще в Сорокотязі започатковано Фестиваль меду, який відбуватиметься щорічно на межі літа та осені.
Оселя фантазії (с. Гельмязів)
Територія пригод у с.Гельмязів. Фото з Facebook
Гельмязів – це стародавнє місто, яке у 2013 році відзначило 400 років від дня його першого документального згадування, але люди постійно тут жили значно раніше – ще за часів Київської Руси. Історики стверджують, що Гельмязів – це пристосоване до української вимови татарське слово „елемаз”, тобто – алмаз.
У Гельмязові свого часу жив Іван Ряпасов – письменник, науковий фантаст, якого називають «українським Жуль Верном».
Отже, Гельмязів – територія пригод.  В Гельмязові буде цікаво групам туристів шкільного віку, а також дорослим та студентам. Просвітницько-розважальний етнокультурний центр «Оселя фантазії», який розташований у самому центрі села чекає відвідувачів! Ви потрапите у захоплюючий світ подорожей в минуле та майбутнє села Гельмязів; спробуєте відчути себе мисливцем за скарбами; підніметеся на Гельмязівську «Говерлу»; дізнаєтеся секрети «Гельмязівського букету»; відвідаєте «Ярмарок Чудес»; станете учасником цікавого обрядового дійства.
Картопляні розваги (с. Головківка)
Картопляні розваги у с.Головківка. Фото зі збірки.
Головківка  - найвища точка Холодноярщини.
Зараз Головківка славиться, насамперед, своєю картоплею. Ну дуже полюбилися тутешні мікроклімат та землі нашому «другому хлібові».  І саме картопля стала натхненням для організаторів «Картопляних розваг у Головківці».
До розваг запрошують школярів з супроводжуючими їх педагогами або ж групи батьків з дітьми.
Екскурсія триватиме протягом трьох-чотирьох годин. Ви зможете помилуватися мальовничими краєвидами Холодноярщини, піднятися на козацьку вежу і відчути себе справжніми вартовими, взяти участь у поході-квесті із загадками та пригодами, відвідати заняття у «Академії картопляних наук», де ознайомитеся з історією картоплі та виробів з неї. У школі декоративно-ужиткової творчості «Art potato»
отримаєте знання з стародавніх видів господарської діяльності та спробуєте себе в якості майстрів з виготовлення домашнього декору. Для спритних та сміливих – змагання в дартс «Поціль у колорада». А ще – різноманітні рухливі ігри, виготовлення власноруч оригінальних чіпсів з відомої на всю Черкащину і Кіровоградщину Головківської картоплі.
Лузанівські ігри (с.Лузанівка)
Змагання у с.Лузанівка. Фото з facebook
Лузанівка зараз – це околиця Черкащини. Назвою своєю село зобов’язане заростям верболозу, якого було чимало у заплаві річки Мокрий Ташлик.
У доісторичні часи всі ці землі, які зараз вкриті річками, ярами й перелісками були дном великого океану, про який може розказати унікальна геологічна пам’ятка – відслонення давніх порід з численними скам’янілостями.
Мешканці Лузанівки запрошують своїх гостей долучитися до мандрівки в історичне минуле, познайомитися не тільки з тим, як працювали, а й як розважалися ще донедавна, коли не було ні сучасних ігор, ні, тим більше, комп’ютерів. Але всі – від малого до старого – могли перевірити себе на вправність і швидкість за допомогою, здавалося б, простих знарядь праці та побутових предметів. Це змагання з рядноболу, гарбузоулінгу, стрільби, метання та влучання з наступним пригощанням справжньої козацькою кашею.
Чарівна гончарня (с.Боровиця)
Ще з прадавніх часів глина є одним з найуживаніших матеріалів поряд з камінням, деревиною та металом. Через глину людина століттями задовольняла свою потребу в будівельних матеріалах, посуді, іграшках, а особливо – у витворах мистецтва.  
Глина може бути м‘якою та приємною в руках, твердою – коли висохне і мов камінь, якщо випалити її на вогні. Прекрасну можливість ознайомитись з цим чудовим матеріалом надає  «Чарівна гончарня», що відкрилася у Боровиці на Чигиринщині. 
Дружня родина гончарів – Сергій та Ірина Мельники з синами Еріком та Максимом - відкриють вам всі секрети гончарного мистецтва. Тут ви зможете відвідати «Глиняну лабораторію», де побачите кілька видів глини, навчитеся розпізнавати її якість та придатність до обробки. Дізнаєтеся, як глина після видобування з землі перетворюється на матеріал для гончарства. 
Крім того, на вас чекають чудові розваги, квести та частування. Завітавши до «Чарівної гончарні», ви зробите перші кроки на шляху опанування старовинним ремеслом та справжньої мистецької майстерності.
На гостини до старого млина (с.Коржова)
У с.Коржова. Фото зі збірки "Українське тематичне село запрошує"
За першими документальними підтвердженнями власником Коржової був Олександр Потоцький - син Станіслава, який збудував знамениту Софіївку в Умані. Але млин спорудив вже його наступник, що носив прізвище Рафалович, перегородивши річище Ятрані 100 метровою греблею і спрямувавши річку у нове русло. З 1825 року млин добросовісно служив не тільки коржівчанам, а й цілій окрузі, бо його жорна були здатні виробляти борошно найтоншого помолу та найвищого сорту. 
Зараз млин може бути взірцем використання відновного джерела енергії, а борошно, яке тут виробляють, обходиться значно дешевше, адже електрика потрібна тільки для освітлення, всю ж головну роботу робить вода. Теперішні власники млина - родина Халахурів - вважають, що «Коржівський млин» - це не тільки унікальна пам’ятка українського млинарства, а й цікавий об’єкт «зеленого туризму».
Відгукнувшись на запрошення побувати «На гостинах у старого млина», відвідувачі зможуть почастувати смачної юшки та свіжевипечених коржів з духмяним чаєм, побачити старовинні ужиткові речі та реманент. 
Ігри, розваги та забавлянки Старого Суботова
Старий Суботів. Фото з Facebook.
 Суботів – це земля, де на кожному кроці відчувається подих історії. Сама
назва походить ще з язичницьких часів, коли племена літописних полян заклали потужне добре укріплене поселення, і перегукується зі святом Купайла. Прадавнє село Суботів відоме чи не кожному українцю та й далеко за межами України як батьківщина гетьмана Богдана Хмельницького.
Сьогодні  Суботів  репрезентує безцінний віковічний духовний скарб – ігри, розваги, забавлянки попередніх століть, які зумів зібрати і зберегти перший у світі етнограф дитинства Марко Грушевський. Вам запропонують власноруч виготовити ляльку- мотанку з тканити чи трави, сплести  віночок з польових квітів чи тинок з гілок або лози,  долучитись до:
- пізнавально-розважального квесту;
- розморочування морок;
- естафети з використанням предметів народного побуту;
- перегонів на візках.
На гостини до древніх слов’ян (с.Хмільна)
У с.Хмільна. Фото зі збірки "Українське тематичне село запрошує"
Розважально-пізнавальна атракція «На гостини до древніх слов‘ян» з’явилася на
Канівщині в селі Хмільна. Тут пропонують  дізнатися більше про побут та вбрання наших предків, поласувати смаколиками.
Ідею проекту підказала історія села. Річ у тім, що люди тут проживали ще у
3100 - 2500 рр. до н. е. (про що свідчать знахідки кількох поселень часів трипільської
культури), а поблизу села виявлено поселення доби бронзи, слов’янські поселення, поселення зарубинецької культури VI-VII ст. та два городища періоду Київської Русі. 
Протягом чотирьох-шести годин можна буде помилуватися мальовничими краєвидами Хмільної, побувати на місці, де знаходилася Спасо-Преображенська церква; під час квесту відшукати «Скарби древніх слов’ян»; навчитися перетворювати зерно в борошно та власноруч випікати на вогнищі смачні коржі.
В «Майстерні Кирила Кожум’яки» за допомогою спеціального тавра відвідувачі зможуть зробити шкіряний амулет; в «Хатинці слов’янки-травниці» - виготовити обереговий сувенір, наповнений цілющими хмільнянськими травами; в «Школі слов’янських ратників» - навчитися стріляти з лука та арбалета та за
допомогою простих пристосувань спробувати добути вогонь та пограти в народні ігри. На завершення – частування: смачна каша та фруктовий десерт, що виготовлений за стародавнім рецептом.
На території села в теплу пору року (весна-осінь) можна проводити для учнів шкіл інтегровані уроки з природознавства, географії, образотворчого мистецтва і, навіть, музики. 
Солодка грушка (с.Грушківка)
Село Грушківка народилося як   своєрідна брама Холодноярщини.  Повітря у Грушківці цілюще. Тривалий час тут працював дитячий санаторій, в якому діти і лікувалися, і вчилися у школі. 
Гостей запрошують  дізнаютися багато цікавого як про саме село, так і про справді чарівне дерево, яке дало йому назву. Бо ж груша – це справді унікальний витвір природи, що частує нас солодкими плодами, а відтак і варенням,
джемами, цукатами, компотами та іншими смаколиками. Груша лікує, співає у скрипках і духових інструментах, працює у прялках та столярних верстатах… Груша є символом родини та материнської турботи і вважається деревом Богородиці.
На гостей чекає інтригуючий квест, знайомство з історією села та старого цукрового заводу, творчі майстер-класи, у тому числі й виготовлення солодощів власноруч та ще багато інших цікавинок.
Подорож у країну Мамонтландію (с.Межиріч)
Мамонтландія. с. Межиріч. Фото з Facebook.
Межиріч – мальовничий край, з одного боку якого гори, вкриті густими лісами багатими на гриби та ягоди, а з іншого – луки, засіяні всіляким різнотрав’ям. Недаремно село називається Межиріч - бо ж розташоване воно там, де в річку Рось впадає Росава, а далі разом вони несуть свої води в Дніпро.  Втім, не тільки чудовими краєвидами славиться село. Є відкриття, що зробили його відомим на цілий світ.
На території села у 1965 році була відкрита стоянка мисливців на мамонтів. Унікальність Межиріцької стоянки, вік якої 15-20 тисяч років, полягає в тому, що на її території знайдено чотири споруди з кісток мамонтів: різні за формою, розмірами, архітектурою зовнішнього облицювання, що містить невідомі досі серед пам’яток кам’яної доби ритміки та симетрії. Межиріцькі споруди - єдині у світі, вони не мають аналогів на жодному континенті. Залишки однієї з них до цього часу зберігаються на території села.
У Мамонтландії на вас чекають  виготовлення власноруч
сувенірів та смаколиків, цікаві майстер-класи та пригоди на полюванні, де ви перетворитеся в справжніх первісних людей, одягнувши хутряні строї. Ви пройдете цікаві випробування, збудуєте з підручних матеріалів тимчасове помешкання, зустрінетеся з мамонтеням та посмакуєте смачною мисливською кашею. 

За матеріалами збірки "Українське тематичне село запрошує" ("Інтерконтиненталь-Україна" - 2015).

Kids Space / Адміністратор

...

0 коментарі :

Дописати коментар