4 березня 2019 р.

У Черкасах провели мітинг за рівні права та недискримінацію нещеплених дітей.

Kids Space
Мітинг за права невакцинованих дітей у м. Черкаси. Фото О. Рачек

Сьогодні у Черкасах батьки нещеплених/частково щеплених дітей вийшли на акцію протесту.
За словами однієї з організаторок мітингу, Любові Петрусевич, близько 30 дітей були недопущені до черкаських ДНЗ по причині того, що у них немає щеплень. Такий недопуск батьки вважають незаконним.    
Водночас батьки нещелених дітей (які вже відвідують садочки та школи) отримують психологічний та моральний тиск у вигляді листів та усних розмов керівників ДНЗ/шкіл.
Ініціативною групою  було зібрано 300 підписів  під колективним зверненням на ім'я міського голови,  та директорів департаменту охорони здоров'я та  департаменту освіти. У цьому зверненні батьки ссилаються на Конституційне право їхніх дітей на освіту а також на Закони України, що регламентують законне відвідування нещеплених дітей ДНЗ. 
Також мітингувальники  були на прийомі у директорів вищеназваних департаментів О. Стадника та С. Воронова.
Але,  по-суті, очільники департаментів завели батьків у замкнене коло. 
Справа у тому, що причиною неприйняття дітей в садочки є довідка ЛКК. А саме запис у цій довідці, на основі якого завідуючі ДНЗ відмовляють батькам у зарахуванні дітей. 
О. Стадник як очільник департаменту охорони здоров'я, якому підпорядковується діяльність міської дитячої лікарні (де і видають довідки ЛКК) стверджує, що розроблена методологія на випадок зарахування нещеплених дітей в садочки. Так, у наказі чітко зазначено, що саме має бути записано у довідці ЛКК: відсутність протипоказань щодо відвідування ДНЗ, відмова батьків від обов'язкових профілактичних щеплень, рекомендації щодо проведення щеплень за індивідуальним графіком.
Тому головний медик Черкас пообіцяв розібратися, чому у довідках пишуть не те, що треба:
Довідка ЛКК із записом, через який нещеплених дітей не беруть у ДНЗ

Також він порадив батькам звератися до нього у  випадках неправильного оформлення довідок ЛКК.
Натомість, у департаменті освіти є "свій погляд" на проблему. Завідувач сектору дошкільної освіти Доценко Л. Г. говорить, що зміст довідки ЛКК регламентує ст. 15 ЗУ "Про захист населення від інфекційних хвороб", де чітко зазначено, що саме  рішення ЛКК надає дитині право бути прийнятою у садок. 
Насправді, у цій статті йде мова про дітей, які не отримали щеплень за медичними протипоказаннями. А це зовсім інша ситуація. 
Сергій Воронов порадив батькам, яким відмовили у зарахуванні дитини до ДНЗ звертатися до суду. 
Але є й гарна новина. У департаменті освіти визнали право нещеплених дітей відвідувати садочки. Але тільки тих, які вже туди ходять (були прийняті за довідкою ЛКК). За словами завідувача сектору дошкільної освіти, Доценко Л. Г.,  ніхто не має права направляти дітей на додаткову ЛКК чи відстороняти  від відвідування ДНЗ. 
Також С. Воронов відреагував на скарги батьків про розповсюдження конфеденційної інформації про стан здоров'я дітей (обговорення щеплені вони чи ні серед батьків та персоналу). Він пообіцяв провести додаткові бесіди з завідувачами ДНЗ та директорами шкіл. 



Kids Space / Адміністратор

...

0 коментарі :

Дописати коментар