2 березня 2017 р.

У садочок - без щеплень.

Kids Space
        Ще 5 років тому потрапити до  черкаських дитячих садочків нещепленій дитині  було неможливо.
Кожному, хто приймав рішення не робити щеплення своїй дитині, закон дозволяв робити такий вибір. Але двері державних  ДНЗ ставали у такому випадку зачиненими.
На стінах кабінетів педіатрів  висіла славнозвісна п’ятнадцята стаття ЗУ «Про захист населення від інфекційних  хвороб»,  де чітко зазначено, що «дітям, які  не  отримали  профілактичних  щеплень  згідно   з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється». 
Лікарі дитячих поліклінік та завідувачі ДНЗ апелювали до цієї статті, як священники до «Отче наш», і оминути її нещепленій дитині (або частково нещепленій) не можна було ніяк. При цьому аргументом з боку педіатрів та завідувачів було те, що ваша нещеплена дитина є загрозою для життя дітей, які щеплені. 
Варіантів розвитку подій було декілька: виховувати дитину до школи вдома, віддати дитину до приватного садочка, «проставити» щеплення, заплативши гроші, або – судитися з ДНЗ, які незаконно відмовляли дитині у праві на дошкільну освіту.
Вже на цьому етапі виникали такі запитання:
1.       Чому нещепленим дітям можна ходити до приватних садочків, адже закон говорить, що нещепленим дітям відвідування дитячих закладів не дозволяється?
2.       Чому нещеплені діти вважалися загрозою щепленим, адже згідно логіки, все виглядає як раз навпаки.
Наполегливі батьки, які трохи глибше «копали» законодавсто, знають, що насправді існує декілька законів, які гарантують вашій дитині право на дошкільну освіту. Деякі навіть вигравали справи у судах.
Що відбувається сьогодні у Черкасах?
Нажаль і зараз батьки скаржаться на нестерпні умови оформлення дитини у садочок. Починаючи від запису (по міському телефону) і закінчуючи  немислимими строками оформлення документації.
Що потрібно знати, аби оформити дитину у якої немає щеплень (або не в повному обсязі згідно календаря щеплень) у державний ДНЗ?
1.       Орієнтуйтесь на ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ про підготовку дітей на педіатричній дільниці до відвідування дошкільного та шкільного загальноосвітнього навчального закладу № 434 від  29.11.2002.
Саме тут, у р.1, п.6 чітко зазначено, що «питання  про відвідування дошкільного навчального закладу дітьми, батьки яких відмовляються від щеплень вирішується лікарсько-консультативною комісією».   
2.       Як пройти цю ЛКК?
(У нас було так):
Ідете до свого педіатра, і говорите, що не маєте необхідних щеплень, тому хочете оформити дитину до ДНЗ згідно рішення ЛКК. Лікар має видати вам необхідний «обхідний лист» та направлення на аналізи. Ви проходите з дитиною усіх необхідних лікарів та здаєте аналізи. Після цього результати такого медогляду  приносите до свого педіатра. Той у свою чергу відправляє ці результати на комісію. Комісія проходить без вашої присутності та без присутності вашої дитини!
Хочу нагадати, що з 01. 01. 2015 р. усі вузькі спеціалісти (лор, окуліст, хірург і т.д.) ведуть прийом у 3-й міській дитячій поліклініці.  Там було створено консультативно-діагностичне відділення, яке працює навіть у суботу (!!!)  Отже, якщо у вас огляд перед  зарахуванням до ДНЗ, можете не записуватися за місяць до лікаря, а приїхати з дитиною і пройти в одному місці усіх лікарів.

фото 1
 3.  Додаєте відмову від щеплень.  Ви маєте на це право!
Моя виглядала ось так:

Зауважу, що зараз перед кожним щепленням, лікар має надати вам лист-згоду, де обов’язково буде пункт про те, чи ознайомлені ви з усіма ризиками та негативними наслідками для здоров’я дитини від щеплень. Звичайно, якщо ви отримали таку інформацію від лікаря (краще у письмовому вигляді з підписом)… Нам ніхто про такі наслідки не казав.

4.  Якщо дитина згідно обстеження здорова, ви отримуєте висновок ЛКК, та  ідете до садочка.

І останнє (на сьогодня), якщо у садочку вам намагаються нав’язати ті чи інші щеплення, ви апелюєте до рішення ЛКК та своєї відмови. Проведення туберкулінодіагностики та інших проф.щеплень у рішенні ЛКК є рекомендованим а не зобовязанням (фото 3).

фото 3
Автор статті не має на меті нав’язати свою думку з приводу вакцинації. Ми – дорослі люди і кожен вправі приймати те рішення, за яке нестиме відповідальність.

Здоровя!

Kids Space / Адміністратор

...

1 коментарі :

  1. Добрий день, а як вам комісія написала згоду? Нам наша завідуюча поліклініки не підписує цей висновок взагалі(

    ВідповістиВидалити