19 вересня 2018 р.

У Черкасах обговорили питання про допуск до ДНЗ нещеплених дітей.

Kids Space

Сьогодні до черкаської міськради прийшли батьки дітей, яких не беруть у дитячі садочки через відсутність щеплень. Відбулося обговорення цієї проблеми з представниками влади. 
На зустрічі були присутні директор департаменту освіти та гуманітарної політики Сергій Воронов, директор департаменту охорони здоров´я Олег Стадник. Кожен з чиновників намагався роз´яснити батькам законодавчі аспекти своєї сфери діяльності щодо цього питання.
Освіта (С. Воронов):
1. Для того, щоб потрапити у садок, батьки мають надати заяву, свідоцтво про народження дитини і медформу 0-63 (про наявність щеплень). Якщо у вас немає щеплень, ЗУ "Про захист населення від інфекційних хвороб чітко говорить, що "дітям які не отримали профілактичніих щеплень згідно з календарем щеплень відвідування дитячих закладів не дозволяється".
2. У вас має бути або форма 063 зі щепленнями, або висновок консиліуму лікарів (якщо у дитини є  протипоказання до щепелень).
3. Моя позицыя така - права одних дітей закінчуються там, де починаються права інших дітей. 
4. Дітей зараховує до садочку завідуюча ДНЗ, вона ж несе відповідальність (ст.41 ЗУ "Про захист населення від інфекційних хвороб). На це ніхто не піде!
5. Якщо у вас немає всіх необхідних документів, ви можете отримати освіту на індивідуальному плані. 
Особи, винні в порушенні законодавства про захист населення
від інфекційних хвороб, несуть відповідальність згідно із законами
України (ст.41 ЗУ "Про захист населення від інфекційних хвороб")


Охорона здоровя. (О. Стадник): 
1. 26 січня 2018 МОЗ видало Наказ № 157, яким була  скасована форма 026-о. Тому система прийому дітей у дошкільні заклади функціонуватиме по-новому. Зараз батьки мають принести у садочок довідку від педіатра (сімейного лікаря) і довідка форми 0-63 (про наявність щеплень).
2. Залишилася форма 112 (історія розвитку дитини), будь-який діагноз з моменту народження заноситься у цю історію. Будь- який діагноз може бути протипоказанням до проведення вакцинації. 
3. Є положення про ЛКК. Це положення визначає дії стосовно уже хворої дитини.
4. У Черкасах немає жодної поліклініки, тому рішення про відвідування нещепленої дитини дитячого садочка тепер не може приймати ЛКК. 
  Дитячі поліклініки змінили  юридичну форму, увійшовши  до складу черкаських міських центрів первинної медико-санітарної допомоги. А наказ, який затверджує Примірне положення про підготовку дітей... (саме це Положення давало право нещепленим дітям відвідувти садочки) має назву  "Про удосконалення амбулаторно-поліклінічної допомоги дітям в Україні". Тому тепер це Положення не діє. (авт.)
5. Якщо у вас на руках є довідка від лікаря, що дитина здорова, вам не можуть відмовити у прийнятті у садок. Пишіть заяву і нехай вам дадуть письмову відповідь. 

Начальник управління освіти Євген Степко:  
Не можна перекладати відповідальність. Департамент охорони здоров´я провів чітку межу: їх повноваження - визначити здорова дитина чи хвора. Що робити з хворою дитиною  - зрозуміло. Це вирішується через консиліум лікарів. Далі намагаються перекласти відповідальність про прийняття рішення зарахувати/не зарахувати  здорову (нещеплену) дитину у садочок.  (ця відповідальність прописана у ст.41 ЗУ "Про захист населення від інфекційних хвороб"). Тому наразі ми маємо неузгодженість двох відомств. 

Kids Space / Адміністратор

...

0 коментарі :

Дописати коментар