11 березня 2019 р.

У Черкасах проведуть семінар для батьків "Стоп-булінг"

Kids Space
Євген Калішніков проводить тренінг для підлітків. 
Булінг. Нове модне слово, чи розповсюджене явище, яке довгий час замовчували? 
Якщо вашу дитину систематично цькують у школі, знайте - це булінг.
Булінг (від англ. bully – хуліган, задирака, грубіян, «to bully» – задиратися, знущатися) – тривалий процес свідомого жорстокого ставлення, агресивної поведінки, щоб заподіяти шкоду, викликати страх, тривогу або ж створити негативне середовище для людини.

19 січня 2019 року в Україні набув чинності Закон №2657-VIII ПРО ПРОТИДІЮ БУЛІНГУ, у якому зазначено, що 
булінг (цькування) - це діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.
Словесно відбувається 70 % знущань: принизливі обзивання, глузування, висміювання. Кривдник часто залишається непоміченим і непокараним, однак образи безслідно не зникають для «об’єкта» приниження.
Фізичне насильство найбільш помітне, однак становить менше третини випадків булінгу (нанесення ударів, штовхання, підніжки, пошкодження або крадіжка особистих речей жертви та ін.).
Хейзинг (англ. Hazing) –  ритуальні насильницькі обряди, що виконують під час вступу в певну групу, і для подальшої підтримки ієрархії в цій групі. Хейзинг характерний для закритих (військових, спортивних, інтернатних установ), але зустрічається і в закладах освіти.
Хейзинг – це  відома у нас «дідівщина». Новачкам однокласники або учні старших класів (курсів) пропонують публічно пройтися голим, дати облити себе помиями, вимити підлогу в туалеті зубною щіткою тощо. Хейзинг, як і буллінг має прихований або  гендерний і сексуальний підтекст.
За даними ВООЗ у 2016 році із 42 досліджуваних країн Україна посіла 9 місце за кількістю постраждалих від цькування. Опитування ВООЗ показало, що випадків цькування серед 11-річних більше, ніж серед 15-річних. В Українському інституті дослідження екстремізму вважають, що в старшому віці розповсюдженим стає психологічне насильство.
Вчені ВООЗ вказують на медичні наслідки впливу булінгу:
- соматичні наслідки –  головний біль, біль у спині та животі;
- психологічні розлади - депресія, поганий настрій, нервозність, почуття самотності й думки про суїцид;
- психологічна дезадаптація – неспроможність сформуватись повноцінному індивіду, який би відповідав вимогам суспільства;
- розвиток стійких моделей асоціальної поведінки – агресія, насильство;
- поширення алкоголізму та наркоманії через замовчування випадків насилля.

Людину, яку вибрали жертвою, і яка не може постояти за себе, намагаються принизити, залякати, ізолювати від інших різними способами.

Найпоширенішими формами булінґу є:

- словесні образи, глузування, обзивання, погрози;
- образливі жести або дії, наприклад, плювки;
- залякування за допомогою слів, загрозливих інтонацій, щоб змусити жертву щось зробити чи не зробити;
- ігнорування, відмова від спілкування, виключення із гри, бойкот;
- вимагання грошей, їжі, речей, умисного пошкодження особистого майна жертви;
- фізичне насильство (удари, щипки, штовхання, підніжки, викручування рук, будь-які інші дії, які заподіюють біль і навіть тілесні ушкодження);
- приниження за допомогою мобільних телефонів та інтернету (СМС-повідомлення, електронні листи, образливі репліки і коментарі у чатах і т.д.), поширення чуток і пліток (кібербулінг). 

Як реагувати на цькування, як впоратися з ситуацією, що можуть зробити батьки?
Все це ви дізнаєтесь на безкоштовному семінарі "Стоп булінг", який пройде у Черкасах 15.03.2019 з 18-30 до 20-00 за адресою вул.Чорновола,9/1.
Семінар проводить Євгеній Калашніков, засновник Центру дитячої безпеки "Angels", тренер з дитячої безпеки, офіційний партнер проекту "Krav-Kids", заснований федерацією "Krav-Maga", що вже понад 13 років навчає дітей та дорослих самообороні та особистій безпеці.
Організатори: засновниця ком`юніті-медіа черкаських батьків "Kids Space", засновниця проекту Kids Hub, Рачек Ольга,  керівниця дитячого центру підготовки і розвитку "Крокодил Гена", засновниця альтернативної школи ARANEO, Ірина Ткаченко, співзасновниця альтернативної школи ARANEO, директор мінісадочка та дитячого клубу SMART, Наталія Король.
Реєстрація на семінар обов`язкова, кількість місць обмежена. 

Kids Space / Адміністратор

...

0 коментарі :

Дописати коментар