10 грудня 2020 р.

У Черкасах хочуть створити базу з дистанційного навчання

Kids Space

 

Директор департаменту освіти (м.Черкаси) Сергій Воронов запропонував на своїй сторінці у фейсбуці усім охочим батькам перевести дітей на дистанційне навчання. 
У департаменті  обговорюють ідею створення бази такого навчання в одному з закладів освіти  м.Черкас.
Тобто зберуть усіх охочих учнів, визначать, який заклад потягне це технічно і забезпечать дітей дистанційним навчанням. Ідея непогана. Але яка буде реалізація?

Я продивилася Положення про дистанційну освіту, затверджене наказом МОН від 8.09.2020  №1115. 

Дистанційне навчання - це, як форма дистанційної освіти, так і звичайний освітній процес з використанням технологій дистанційного навчання. І одне й друге  буде називатися "дистанційне навчання".  Тобто, ви можете вчитися на домашній формі, але при цьому використовувати дистанційні технології. Скажімо, здавати екзамени онлайн.

1. Форма дистанційного навчання:

🔺Підстава: бажання учнів або батьків.
За Наказом керівника закладу освіти, на підставі заяви батьків, учня переводять (зараховують) на дистанційну форму. Але у заяві батьки мають підтвердити наявність умов: комп' ютера з відео та аудіо зв'язком, доступ до інтернету.
🔺 Право вчитися за такою формою мають ті, хто:
1) не можуть відвідувати заняття у закладах освіти (стан здоров'я, перебування закордоном, на окупованій території)
2) потребують реалізації індивідуальної освітньої траєкторії відповідно до їх потреб, здібностей, інтересів, можливостей, досвіду (особливі освітні потреби, обдаровані діти, систематичні заняття спортом, участь у змаганнях)

Якщо чесно,  я вас запевняю, що  кожна дитина має такі потреби, інтереси та здібності, що потребує індивідуальної освітньої траєкторії. А я в педагогіці вже 20 років... Тому п.2 при бажанні можна застосувати до будь-якого учня...
🔺30% навчального часу - синхронний режим (аудіо-, відеоконференції)  70% - асинхронний (запис, пошта).
🔺Учителів мають забезпечити комп'ютерами, або виплатити компенсацію за використання власних технічних засобів.
🔺Батьки сприяють засвоєнню програми; програму має бути засвоєно на рівні не нижче середнього. Інакше переведуть на очну форму.
🔺 Якщо учень не вийшов на зв' язок протягом 10 днів з невідомих причин, заклад інформує відповідні служби.

2. Технології дистанційного навчання:

Учень не переходить на дистанційну форму. Зрозуміло, що не всім вона підходить.  Але карантин дав зрозуміти, що треба вносити корективи в освітній процес.
Хто і коли приймає рішення про застосування технологій дистанційного навчання:
✓  Педрада -  якщо треба провести окремі заняття чи оцінювання результатів навчання учнів.
✓ За ініціативою педпрацівника - для оцінювання результатів, вивчення  окремих тем чи проведення окремих занять.
✓ За ініціативою батьків - якщо треба додаткове корекційно-розвиткове заняття для дитини з особливими освітніми потребами,  або заняття для учня з індивідуальною освітньою траєкторією ( спортсмени, обдаровані).
   🔸У такому випадку для вас мають створити індивідуальний план,
   ❗батьки у заяві мають підтвердити наявність умов для дистанційного навчання (синхронного та асинхронного зв' язку) : персонального комп' ютера ( для аудіо та відеоконференцзв'язку), доступу до  інтернету...
📌📌📌
Взагалі,  вимога підтвердити у батьківській  заяві наявність умов для дистанційного навчання має дискримінаційний характер.
Адже спочатку у Положенні сказано, що дистанційне навчання - це "можливість реалізувати право осіб на якісну та доступну освіту...не залежно від...соціального та майнового стану..."( п.3, р.І) , але для учнів, які не мають можливості навчатися у синхронному режимі (стан здоров'я, відсутність інтернету або технічних засобів навчання,  зокрема,  в багатодітних та малозабезпечених сім'ях) вчителі мають користуватися телефоном та поштою ( п.7, р.І). Водночас декілька раз підкреслено, що при переході на дистанційне,  в заяві батьки мають підтвердити наявність технічних засобів навчання...
Тобто, якщо дитина з багатодітної сім'ї, або в складних життєвих обставинах, і батьки не можуть підтвердити наявність ПК, то у дистанційній формі навчання, чи у використанні дистанційних технологій вам буде відмовлено?
❓❓❓
Чому ж, якщо рішення про дистанційне приймає педрада чи ініціює педпрацівник (якщо карантин),  про обов' язковість технічних засобів навчання, якими має бути забезпечена дитина у Положенні - ні слова...

Kids Space / Адміністратор

...

1 коментарі :



  1. Як родина військових, ми дуже вдячні за професійну позику пана Педро. він був уважним, обізнаним і не поспішав провести нас через процес позики. ми були своєчасно поінформовані про будь-які відповідні деталі, які ми повинні були врахувати. він був дуже доступним, зрозумілим і заслуговував на довіру. ми не можемо достатньо подякувати йому за чудову службу. ми дуже рекомендуємо його і радіємо тому, що він отримав кредитну допомогу, щоб ми могли придбати наш будинок. сім’ї військових і невійськових, пане Педро , з якими ви хотіли б працювати, щоб купити житло та отримати будь-яку допомогу в кредиті!» Контактна інформація кредитного спеціаліста пана Педро Джерома: whatsapp: + 1-8632310632електронна пошта: pedroloanss@gmail.com

    ВідповістиВидалити