17 вересня 2018 р.

Піклувальні ради: контролювати бюджет та оцінювати діяльність керівника закладу освіти.

Kids Space


Про нову роль громадськості у житті шкіл у розрізі реформи освіти розповідає голова ГО "Асоціація сприяння самоорганізації населення" Алла Волошина  на komora.info:
"Згідно оновленого Закону України «Про освіту» на місце батьківських комітетів приходять піклувальні ради. З першого погляду може здатися, що від зміни назви нічого не змінилося. Насправді ж законодавцем визначено, що піклувальні ради мають набагато більше можливостей в громадсько-державному управлінні школою.  Фінансова прозорість шкіл, розробка стратегії освітніх закладів, залучення інвестиційних проектів в роботу школи – основні напрямки діяльності Піклувальних рад. Якщо просто, то це відповідь на питання – чого бажає школа?
Піклувальна рада - це постійно діючий у період між загальними зборами (конференціями) школи орган громадського самоврядування. У своїй діяльності піклувальна рада керується Законами України "Про освіту", "Про загальну середню освіту", Статутом школи, Положенням. Такі нововведення схожі на батьківські комітети, але мають дещо розширений перелік завдань. 
У школі завжди було державно-громадське управління освітою.  Батьківські комітети, зазвичай,  виконували роль збирання коштів. Піклувальні ради – це допоміжний орган, який залучатиме ресурси, які сам і контролюватиме. Піклувальна рада виконує три прості важливі функції:
- формує стратегію розвитку у тісній співпраці з керівництвом навчального закладу;
- знаходить додаткове фінансування для реалізації цієї самої стратегії;
- контролює витрачання кошторису та дії керівництва школи щодо виконання стратегії і витрачання фінансів.
 У Законі Про освіту батьківських комітетів немає, у лютому 2018-го року Міністерство освіти відмінило існування їх як таких, але вони прописані у статутах шкіл і це поки що тимчасове  неспівпадіння.

Механізм створення піклувальної ради ще не прописано, ми пропонуємо це робити через засновника, тобто міську раду. Піклувальна рада може діяти для декількох шкіл. Якщо міська рада делегує свої повноваження – це може бути рішення виконавчого комітету та відділу освіти. До складу ради входять батьки, меценати, громадські організації та працівники освіти".

Відповідно до ст.29 ЗУ "Про освіту",  піклувальна рада має право  вносити засновнику закладу освіти подання про заохочення або відкликання керівника закладу освіти. Водночас до складу піклувальної ради закладу освіти не можуть входити здобувачі освіти та працівники цього закладу освіти.

Kids Space / Адміністратор

...

0 коментарі :

Дописати коментар