13 вересня 2018 р.

Нещеплених дітей не допустять у заклади освіти?

Kids Space

              Діти, яким не зробили щеплення, будуть не допущені до  закладів освіти. 
Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України і Міністерство освіти і науки у офіційному листі, надісланому усім обласним облдержадміністраціям. 
У документі говорять про спалах захворювання на кір в Україні а також про те,що захворюаність на кір, краснуху, епідемічний паротит, кашлюк, дифтерію набуває загрозливого характеру.

Спираючись на ст.15 ЗУ "Про захист населення від інфекційних хвороб", у листі просять вжити заходів щодо забезпечення рекомендованого ВООЗ обсягу охоплення профілактичними щепленнями, або недопущення невакцинованих дітей у заклади освіти.

"Якщо в дитини є протипоказання, їй надається відповідна довідка на підставі даних обов’язкового медичного профілактичного огляду дитини за участю лікаря педіатра та інших лікарів-спеціалістів. Рішення про допуск таких дітей до закладів освіти приймає комісія лікарів відповідного лікувально-профілактичного закладу.

Лікарсько-консультативна комісія може прийняти рішення щодо заборони відвідування дитиною без профілактичних щеплень навчального закладу, наприклад - у разі ускладнення епідемічної ситуації. У таких випадках питання щодо форм здобуття освіти такими дітьми вирішують місцеві органи освіти", - повідомляють на сайті МОЗ України.

1. Чи є законним відсторонення нещепленої дитини від закладів освіти?


- Ст 53 Конституції України гарантує кожному право на освіту: повна загальна середня освіта є обов'язковою. Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах.

- У п. 2 ст.3 ЗУ "Про освіту"  вказано, що іхто не може бути обмежений у праві на здобуття освіти".

2. Батьки мають надати згоду на проведення щеплення.

- ст. 12 ЗУ "Про захист населення від інфекційних хвороб" передбачає згоду об´єктивно інформованих батьків перед проведенням щеплення дитині. Також у цій статті іде мова про можливі поствакцинальні ускладнення, з якими особа, якій роблять щеплення має бути ознайомлена.

- В інструкції, затвердженій Наказом Міністерства охорони здоров'я України
31.12.2009 N 1086 зазначено, що "Заповнена форма означає, що особа та/або один з батьків або інший законний представник дитини перед щепленням або туберкулінодіагностикою отримали повну інформацію про процедуру щеплення, туберкулінодіагностики, про протипоказання до проведення
щеплення або туберкулінодіагностики, про вакцину та про можливі
несприятливі наслідки".


3. Але чи отримують батьки повну інформацію про ризик та негативні наслідки для здоров`я від щеплень, коли підписують інформовану згоду?

- Згідно ЗУ "Про захист нселення від інфекційних хвороб", "поствакцинальні ускладнення - важкі та (або) стійкі розлади здоров'я людини, викликані застосуванням медичних імунобыологічних препаратів".

4. Нагадаємо, що відповідно р.1, п.6 ПРИМІРНОГО ПОЛОЖЕННЯ про підготовку дітей на педіатричній дільниці до відвідування дошкільного та шкільного загальноосвітнього навчального закладу № 434 від 29.11.2002, питання про відвідування дошкільного навчального закладу дітьми, батьки яких відмовляються від щеплень вирішується лікарсько-консультативною комісією.

- Це означає, що, ящо ваша дитина здорова, вона може відвідувати садочок.





Kids Space / Адміністратор

...

0 коментарі :

Дописати коментар