4 листопада 2017 р.

Чи стануть загальнодоступними майданчики у ДНЗ: Дитячий простір у проектах громадського бюджету Черкас.

Kids Space

Дитячий майданчик у м. Черкаси. Фото О. Рачек
Спочатку трохи статистики.

У 2015 році до голосування на громадський бюджет м. Черкаси було допущено 39 проектів. З них 21 - проекти на облаштування дитячого простору, який є загальнодоступним для містян. З цих 21 проектів 11 - проекти, на облаштування територій ДНЗ.

У 2016 році допущено до голосування 70 проектів. З низ 15 - проекти загальнодоступного дитячого простору, 2 проекти з "дитячих" - облаштування території ДНЗ.

У 2017 році до голосування допущено 110 проектів. 50 з них - проекти загальнодоступного дитячого простору. З цих 50 проектів - 7 (!) мають вирішити проблеми конкретних ДНЗ.



Як бачимо, необлаштованість дитячого простору є надважливою проблемою для черкащан. 56,4 % від усіх проектів 2015 року мали на меті ці проблеми вирішити. Цікаво, що лише 7 з них - не стосувалися активного відпочинку чи спорту. Це проекти "Казкотерапія" та "Живе ТV", а також облаштування території ДНЗ №33, ремонтні роботи ДНЗ №83, утеплення ДНЗ №36, заміна огорожі в ДНЗ №59, облаштування території у дворі гімназії №9.

Серед проектів-переможців 2015 року - чотири з шести направлені на покращення дитячого простору - реконструкція будівлі ДНЗ №83, дитячі майданчики в ДНЗ №18 та №35, благоустрій території біля гімназії №9.

У 2016 році кількість проектів, які допустили до голосування збільшилася майже вдвічі.

Але на цей раз лише 21, 4 % з них стосувалися дитячої тематики. І лише 2 проекти з "дитячих" мали на меті покращити умови окремих ДНЗ.

Справа у тому, що у 2016 році змінилися вимоги до проектів: тепер усі вони мали відповідати критерію загальної доступності жителів до виконаного проекту.

Все ж, два проекти якось змогли оминути цю вимогу. У реєстрі проектів, які були допущені до голосування у 2016 році знаходимо заявку під №8. В описі проекту на 1 млн. грн. написано: "На центральному вході в ДНЗ встановити сучасне ігрове обладнання: альтанки, спортивно-ігрові комплекси, гірки, пісочниці, лавочки, літній амфітеатр..." Можливо у цьому визначенні "на цетральному вході" і криється секрет "загальної доступності проекту для містян? Тобто, не на території ДНЗ, але і не за її межами, а саме НА ЦЕНТРАЛЬНОМУ ВХОДІ.

В описі проекту № 9 чесно попросили ігрові майданчики на територію ДНЗ, але тут же зазначили, що "на території нашого дитсадка гуляють діти з усього району"... Загальнодоступно, чи не так?

Про які саме ДНЗ іде мова - в обох проектах не говорять, але із вказаної адреси, зрозуміло, що це ДНЗ №73 та №46.

Усі решта 13 проектів стосувалися активного відпочинку, автори просили кошти на облаштування спортивних майданчиків.

Серед проектів-переможців 2016 року 6 з 9 великих - це облаштування спортивних майданчиків та футбольних полів. До переможців потрапив і проект №8, де амфітеатр, альтанки та пісочниці мали встановити "на центральному вході"... 5 з 17 малих - теж облаштування активних зон відпочинку для дітей.

У 2017 році до голосування допущено 110 проектів. Це майже втричі більше, ніж у 2015 та у 1.5 рази більше, ніж у попередньому, 2016-му.

Цьогоріч 45, 4% проектів спрямовані на вирішення проблем у дитячому просторі Черкас.

Серед циз проектів 7 (!!!), які направлені на облаштування конкретних ДНЗ. Це при тому, що вимога загальної доступності жителів до проекту залишилася у силі.

Це проекти № 9 "Спортивно-розвивальний комплекс на території ДНЗ №70", №28 "Крок до зірок", №32 "Краще дітям..." , №33 "Благоустрій дитячих майданчиків ДНЗ №55", №44 "Ми і наші діти", № 87 "Благоустрій дитячих майданчиків для вихованців ДНЗ №45", №102 "Від гри до спорту".

Як бачимо, троє з авторів відкрито у назві проектів говорять, що кошти потрібні на облаштування майданчиків у ДНЗ. А що з іншими?

Проект "Крок до зірок" це минулорічний переможець, якому не вистачило коштів на амфітеатр (ДНЗ №73); автор проекту "Краще дітям" адресу чи номер закладу не вказує, а лише в описі говорить про те, що сучасне ігрове обладнання дитячого майданчику має служити дітям дошкільного віку...Отже, можна припустити, що мова іде про ДНЗ...У описі проекту "Ми і наші діти" ідеться про мощення внутрішнього дворика тротуарною плиткою та встановлення фізкультурного та ігрового обладнання на спортивних та ігрових майданчиках ДНЗ №54; В описі проекту "Від гри до спорту" мова іде про   створення належного розвивально-розважального та спортивного осередку на території ДНЗ №74.

Залишається відкритим питання - чи можуть бути доступними "для всіх" майданчики у ДНЗ, адже саме у цьому запевняли автори вже виграних  та поданих у цьому році проектів.

Kids Space / Адміністратор

...

0 коментарі :

Дописати коментар