8 квітня 2017 р.

Як заохотити дитину до читання?

Kids Space

Вже другий день у м.Черкаси триває книжковий фестиваль.  Основна локалізація фестивалю - приміщення Черкаської обласної філармонії. Тут свою продукцію представляють декілька десятків видавництв. Тут відбуваються цікаві майстер-класи, лекції та зустрічі з авторами.
Паралельно зустрічі та презентації проходять в інших місцях та закладах. Сьогодні в Обласному  будинку вчителя зібрався круглий стіл подискутувати на тему "Діти й книга: як зацікавити до читання".
Хто був на зустрічі? Черкаські літератори та викладачі шкіл. Модерував Василь Пахаренко та Ольга Месевря. Тож розмова постійно переходила у русло "як шкільному вчителю зацікавити дітей до читання".
Доктор філологічних наук, професор Володимир Поліщук зауважив, що читання - справа дуже індивідуальна, вона базується на багатьох факторах, особливо на психологічних, у батьків-філологів можуть бути діти, які взагалі не люблять читати.
Василь Пахаренко виокремив три грані проблеми, чому падає інтерес до читання:
творча, психологічна і технічна.
Суть творчої грані полягає у тому, щоб письменники задумались над питанням, якою має бути література, щоб її читали діти. Так само мають задуматися і вчителі у школах, адже те, що там викладають. не завжди цікаве дітям.
Психологічна грань - чому одна дитина читає, а друга - ні...
Голова Черкаської обласної організації Національної спілки письменників України, В. Ткаченко зізнався, що у дитинстві не любив взагалі читати. І порадив батькам  чимось здивувати дитину, знайти якийсь поштовх до читання.
Технічна грань - гаджети, інтернет, які набагато швидше захоплюють увагу дитини, ніж книжка.
В. Поліщук порадив запровадити у школах таку форму роботи, як "читання художнього тексту". "Колись так  було - вчитель читав дітям, залучаючи їх до світу літератури. А сьогоднішня програма перенасичена літературознавчою термінологією і вимогами", - додав літературознавець.
Вчителі, як були присутні на зустрічі поділилися своїми секретами, один з яких  - проводити урок літератури у формі гри. 
Особисто я переконана, що залучати дитину до читання потрібно ще "з пелюшок" - мама чи тато мають читати дитині. І не сильно вірю в те, що вчитель у школі так повпливає на дитину, що та раптом полюбить читання і буде читати щось, окрім шкільної програми. 

Kids Space / Адміністратор

...

0 коментарі :

Дописати коментар