13 червня 2017 р.

У Черкасах відкрили перший мурал

Kids Space
                       12 червня у дворі ЗОШ №15  відбулося офіційне відкриття першого муралу у м. Черкаси.
Відкриття першого у Черкасах муралу. Фото О. Рачек
Цього ж дня тут зібралися діти на майстер клас. Вони  малювали свої мрії разом з португальським митцем, який створив мурал.
"Малюємо свої мрії" м. Черкаси. Фото В. Бондаренко
Майстер клас від Антоніо. Фото О. Рачек.
З 6 по 9 червня 2017 р. художник з Португалії Antonio Correia (Pantónio) працював над створенням стінопису на фасаді школи №15. Він намалював ластівок, які розлітаються у різні боки, метафорично зобразивши дітей, які долають межі установлених рамок. За словами художника, ластівки - символ світла та змін. 

Мурал на ЗОШ №15 м. Черкаси. Фото В. Бондаренко
Чиновники, які були присутні на відкритті, запевнили, що до початку нового навчального року черкаську ЗОШ №15  мають утеплити на 1.5 млн. гривень. Окрім цього, за словами депутата Валерія Міняйла, 500 тис.грн. було знято з фінансування спортивних майданчиків по Кобзарській, 1 та Амброса, 147 для того, щоб замінити вікна у школі. 


Марія Кріштіна Серпа ди Алмейда. Фото О. Рачек
Посол Португалії в Україні Марія Кріштіна Серпа ди Алмейда, яка теж приїхала на відкриття муралу, висловила думку, що завдяки цьому муралу, їм вдалося  зробити крок у бік Європи, у бік свободи волевиявлення, і Україна буде рухатися у тому ж напрямку.  Вона додала, що ініціатива зі стріт-арту наразі дуже актуальна, і незабаром в Україні можуть з'явитися тур оператори, які спеціалізуються виключно на муралах, як це відбувається у Лісабоні. 
Аліна Котолуп. Фото О. Рачек
Реалізувати такий проект у Черкасах вдалося завдяки злагодженим діям декількох сторін.  У 2016 році громадська активістка Аліна Котолуп виграла на фестивалі Cherity грант на мурал у Черкасах. Але  зрозумівши,  що коштів буде не достатньо,  зв'язалася з благодійним фондом Sky Art Foundation, який виступив  організатором міжнародного фестивалю сучасного мистецтва у публічному просторі - Mural Social Club.   
Засновник фонду Sky Art Foundation Дмитро Палієнко говорить, що вони радо співпрацюють з активістами, які  докладають зусиль до пошуку фінансів у спільних проектах, як це відбулося у Черкасах з соціальним проектом   Back to School 2017 міжнародного фестивалю Mural Social Club.  Також фінансову підтримку надало Посольство Португалії в Україні та  мерія м. Черкаси. 
(Cherity - Черкаський спортивний благодійний IT фестиваль, що дає змогу кожному долучитися до благоустрою свого міста. У 2017 році фестиваль буде проходити у м. Черкаси втретє).
Antonio Correia (Pantonio). Фото О. Рачек
Португальський художник Pantonio вже 8 років бере участь у подібних проектах по всьому світу. Він працював у Канаді, Лос-Анджелесі, Каліфорнії, Ріо-де-Жанейро, Косабланці, Тунісі, Парижі, Барселоні, Австралії, Китаї і Москві. Більшість з проектів, за словами митця - громадські, тому не приносять коштів.

Kids Space / Адміністратор

...

0 коментарі :

Дописати коментар